Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST kapsamında, Türkçe Doğal Dil İşleme (TDDİ) Yarışması’na ev sahipliği yaptı. Bu yıl 5’incisi düzenlenen yarışma, gençlerin yapay zeka alanındaki bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmayı hedefliyor.
Türk Gençlerinin Yapay Zeka Alanında Desteklenmesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı öncülüğünde düzenlenen yarışma, Türk gençlerinin yapay zeka alanında desteklenmesi amacıyla gerçekleştiriliyor. Yarışma, Türkçe metinlerin işlenmesi için kullanıcı dostu ve yüksek performanslı kütüphaneler ile veri kümeleri geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Yarışmanın Amacı ve Kapsamı
Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması, açık kaynaklı fikir ve ürünlerin sayısını artırarak bu alanda bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor. 8-9 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkçe doğal dil işleme alanında yenilikçi fikirler ve projeler sergilendi. “Serbest” ve “Doğal Dil İşleme Senaryosu” olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışma, katılımcıların teknoloji alanında sınırları zorlamasını sağladı.
Yoğun Rekabet ve Büyük Ödüller
Yarışmaya 313 takım ve 887 yarışmacı başvuru yaptı. Finale kalan 163 takım ve 531 yarışmacı arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. Yarışma süresince 17 mentör ve 15 jüri üyesi katılımcılara rehberlik etti. Yarışmanın sonunda her iki kategoride de birincilere 100 bin TL, ikincilere 80 bin TL, üçüncülere ise 60 bin TL ödül verildi.
Etkinliğin Öne Çıkan Konuşmaları
Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, kapanış konuşmasında yarışmanın önemini vurguladı ve Türkiye’de teknoloji geliştirme kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirtti. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert ise gençlerin projelerinden umut dolu olduğunu ifade ederek, Türkçe’nin önemine dikkat çekti.
Gelecek İçin Umut Veren Bir Yarışma
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır, bu yıl yüz yüze gerçekleştirilen yarışmanın önemine değinerek, gençlerin kendilerini geliştirmeleri için böyle fırsatların eskiden olmadığını belirtti. Yarışmanın, 2021-2025 Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi çerçevesinde düzenlendiğini ve Türkçe doğal dil işleme alanında uluslararası markalar oluşturmayı hedeflediğini söyledi.